ALERGENI ALIMENTARI

Un alergen alimentar este un produs sau ingredient ce contine o proteina capabila
sa creeze o reactie exagerata la o persoana cu alergii alimentara.

Aproape orice aliment poate reprezenta un alergen alimentar, insa in fapt
aproximativ 90 % din reactiile alergice sunt provocate deoar de cateva tipuri
de alimente.


Conform Directivei 2000/13/ CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN SI A CONSILIULUI
din 20 martie 2000, alergenii se incadreaza in urmatoarele grupe:

1. Cereale care contin gluten (grau, secara, orz, ovaz, grau spelt, grau mare
sau hibrizi ai acestora) si produse derivate.
2. Crustacee si produse derivate
3.Oua si produse derivate
4.Peste si produse derivate
5.Arahide, alune si produse derivate
6.Soia si produse derivate
7.Lapte si produse derivate (inclusiv lactoza)
8.Fructe cu coaja ( migdale, nuci, alune de padure, anacarde, nuci Pecan
nuci de Brayilia, stic, nuci de Macadamia ;i nuci de Queesland) si produse derivate
9.Telina si produse derivate
10. Mustar si produse derivate
11. Seminte de susan si produse derivate
12. Lupin si produse derivate
13. Moluste si produse derivate
14. Dioxid de sulf si sulti in concentratii de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru


PRODUSE CONGELATE

Produse de panicaţie:
Tiramisu, proterol, tort, strudel, croissant cu unt

Carne si produse de origine animala:
Carne crudă (pasare, vita, peste, porc)
Fructe de padure (zmeura, ane, mure)
Creveti, somon, pastrav, salau, dorada, hamsii, crap, piept rata, pui, curcan,cat pui,
muschi porc , creier,burta vita, pulpe pui, aripi pui, cotlet, ceafa, coaste porc,
carne oaie, mici.

Legume
(Carto pai/wedges, mix legume, broccoli, hribi, pastai, spanac, fasole verde, porumb)

ECHIPA TEA TIME VA DORESTE POFTA BUNA!